Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowany makowiec z bakaliami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 216
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 964
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666477
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 216
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 964
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666477
Składniki
Przygotuj masę: stop masło. Mak zalej wodą, gotuj godzinę na małym ogniu. Odcedź, osącz, wystudź, przepuść przez maszynkę trzy razy. Dodaj cukier, stopione masło, cukier waniliowy i bakalie. Wymieszaj. Białka ubij na pianę, połącz ją z masą.
Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Masło stop. Ubij żółtka z pozostałym cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej do 1/5 mąki. Dodaj zaczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka. Wyrób. Wlej letnie masło. Dodaj cukier waniliowy i skórkę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Wtedy przykryj, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową. Zwiń. Strucle ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu, a następnie piecz 50 minut w temp. 200 st. Po wystudzeniu oblej lukrem i udekoruj bakaliami.Źródło: Tina