Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lukrowany migdałowy domek"
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 244
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 244
Składniki
Ciasto: podane zagnieć na gładkie ciasto. Rozwałkuj na lekko podsypanej mąką stolnicy (na grubość ok. 4 mm). Z ciasta wytnij podstawę domku, dwie jednakowe ściany boczne, przód i tył domku oraz dach.
W ścianach możesz wyciąć foremkami do ciasteczek okienka lub później dokleić małe pierniczki, które będą je udawać. Z pozostałego ciasta wytnij foremkami ciasteczka, które posłużą do dekoracji okolic domku.
Wszystkie elementy domku ułóż na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 10-15 minut w temp. 180°C (w zależności od grubości elementów). Ostudź. Elementy domku odpowiednio przytnij, by idealnie do siebie pasowały. Odstaw w chłodne miejsce na dobę.
Lukier do łączenia: cukier puder, sok z cytryny i mleko dokładnie utrzyj (wyjdzie bardzo gęsty lukier). Sklej nim wszystkie elementy, tworząc domek. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Lukier do dekoracji: białko ubij z cukrem pudrem (jeżeli lukier będzie rzadki, dodaj trochę cukru pudru – pamiętaj, by cukier puder przesiać przez sitko, wówczas lukier będzie idealnie gładki).
Lukrem, cukrowymi perełkami i gwiazdkami oraz suszonymi owocami udekoruj domek. Dookoła ułóż upie czone pierniki.
<strong>Przepis przysłała Sabina Pilut z Jasła.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie