Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielowarstwowe ciasta należą do dość pracochłonnych. Bogactwo smaków, jakim można cieszyć się po ich przygotowaniu, warte jest jednak każdej poświęconej im minuty. Takie jest ciasto maczek z kokosem!
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 67
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 67
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Rozpuść proszek na budyń w około 150 ml mleka. Resztę mleka zagotuj w rondelku. W międzyczasie utrzyj 3 żółtka z cukrem na puszystą masę. Wymieszaj z zaczynem na budyń. Powoli wlej masę jajeczno-budyniową do gotującego się mleka, cały czas mieszając zawartość rondelka. Odstaw do wystudzenia.
Ubij białka (w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj do niej po jednym z 3 żółtek. Masę jajeczną wymieszaj delikatnie szpatułą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie z makiem i wiórkami kokosowymi. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na dwa blaty i nasącz ponczem przygotowanym z wody, cukru i likieru kokosowego.
Roztop w rondelku 150 g masła. Pokrusz herbatniki w malakserze (na piasek) i wymieszaj z płynnym masłem. Wyłóż uzyskaną masą dno formy, w której piekło się ciasto makowe.
Roztop w rondelku czekoladę z masłem i wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Utrzyj 200 g masła na puch. Stopniowo dodawaj do niego przestudzony budyń, nie przerywając ucierania. Połowę uzyskanego kremu wyłóż na spód z ciasteczek. Ułóż na nim blat ciasta, rozsmaruj na nim resztę kremu i dociśnij go drugim makowym blatem. Na wierzchu rozprowadź równomiernie czekoladę. Wstaw na kilka godzin do lodówki.