Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z książki "Zauberkuchen", czyli magiczne ciasto. Proste w wykonaniu, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Podczas pieczenia z jednego ciasta robią się trzy warstwy: biszkopt, krem i budyń. Genialne, a smak powala. Miałam za dużą formę i wyszło trochę płaskie, ale wypiek w pełni udany.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Silikonową formę o śr. 24cm wysmarować masłem (lub normalną stalową wyłożyć papierem do pieczenia). Laski wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Mleko podgrzać z ziarenkami i pustą laską wanilii. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej godzinę.
Piekarnik podgrzać do 150 stopni, grzanie góra-dół, termoobieg nie jest wskazany. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą ubić na białą masę.
Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej.
Dodać mąkę i sól, ubijać kilka minut trzepaczką rózgową. Puste laski wanilii wyciągnąć z mleka. Stopniowo dodawać mleko cały czas silnie ubijając masę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.
Ciasto przelać do formy, poweirzchnię wygładzić nożem. Piec 50 minut. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i może się "ruszać".
Przed wyjęciem z formy ciasto należy wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.