Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć nazwa tej przekąski brzmi nietypowo, to makagigi są tradycyjnym wyrobem cukierniczym w kuchni polskiej. Do ich przygotowania zazwyczaj wykorzystuje się cukier, miód, posiekane orzechy i mak. Pierwszy ogólnodostępny przepis na ten deser opublikowała w 1885 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa -słynna autorka poradników kulinarnych. Przepis na makagigi z maku pochodzi z książki pt. „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast". Fot. 123RF/Picsel // domena publiczna
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4181
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29447
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 184
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18900
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 805
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4181
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29447
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 184
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18900
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 805
Składniki
Miód podgrzej w garnku. Mielony mak wsyp do miodu i od razu przemieszaj. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając - aż do zrumienienia.
Gotową masę wylej na stolnicę podlaną zimną wodą i wyrównaj delikatnie łyżką. Gdy całkowicie wystygnie, pokrój na kawałki.