Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć nazwa tej przekąski brzmi nietypowo, to makagigi są tradycyjnym wyrobem cukierniczym w kuchni polskiej. Do ich przygotowania zazwyczaj wykorzystuje się cukier, miód, posiekane orzechy i mak. Pierwszy ogólnodostępny przepis na ten deser opublikowała w 1885 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa -słynna autorka poradników kulinarnych. Przepis na makagigi z maku pochodzi z książki pt. „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast". Fot. 123RF/Picsel // domena publiczna
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 105
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 223
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 82
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 88
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 105
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 223
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 82
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 88
Składniki
Miód podgrzej w garnku. Mielony mak wsyp do miodu i od razu przemieszaj. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając - aż do zrumienienia.
Gotową masę wylej na stolnicę podlaną zimną wodą i wyrównaj delikatnie łyżką. Gdy całkowicie wystygnie, pokrój na kawałki.