Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć nazwa tej przekąski brzmi nietypowo, to makagigi są tradycyjnym wyrobem cukierniczym w kuchni polskiej. Do ich przygotowania zazwyczaj wykorzystuje się cukier, miód, posiekane orzechy i mak. Pierwszy ogólnodostępny przepis na ten deser opublikowała w 1885 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa -słynna autorka poradników kulinarnych. Przepis na makagigi z maku pochodzi z książki pt. „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast". Fot. 123RF/Picsel // domena publiczna
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 197
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 100
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 341
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1485
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 197
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 100
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 341
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1485
Składniki
Miód podgrzej w garnku. Mielony mak wsyp do miodu i od razu przemieszaj. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając - aż do zrumienienia.
Gotową masę wylej na stolnicę podlaną zimną wodą i wyrównaj delikatnie łyżką. Gdy całkowicie wystygnie, pokrój na kawałki.