Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć nazwa tej przekąski brzmi nietypowo, to makagigi są tradycyjnym wyrobem cukierniczym w kuchni polskiej. Do ich przygotowania zazwyczaj wykorzystuje się cukier, miód, posiekane orzechy i mak. Pierwszy ogólnodostępny przepis na ten deser opublikowała w 1885 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa -słynna autorka poradników kulinarnych. Przepis na makagigi z maku pochodzi z książki pt. „Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast". Fot. 123RF/Picsel // domena publiczna
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 724
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 140
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 66
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 41
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 724
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 140
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 66
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 41
Składniki
Miód podgrzej w garnku. Mielony mak wsyp do miodu i od razu przemieszaj. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając - aż do zrumienienia.
Gotową masę wylej na stolnicę podlaną zimną wodą i wyrównaj delikatnie łyżką. Gdy całkowicie wystygnie, pokrój na kawałki.