Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 254
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 45
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 45
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 254
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 134
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 45
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 45
Składniki
Masa: mak zalej wrzątkiem i gotuj ok. 15 minut, odcedź i zmiel 2 –3 razy. Masło stop. Dodaj mak, miód, skórki z cytrusów, cukier waniliowy i rodzynki. Smaż 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy i migdały. Ostudź, dolej ekstrakt migdałowy i sok z cytryny.
Utrzyj żółtka z cukrem, połącz z makiem. Domieszaj pianę z białek.
Ciasto: utrzyj żółtka z cukrem, masło rozpuścić w mleku. Drożdże zalej mlekiem z masłem, dodaj pozostałe i bez mieszania przykryj, odstaw na 3 godziny. Wyrób ciasto i odstaw na 30 minut.
Potem ciasto rozwałkuj na 2 placki. Posmaruj je masą makową. Zwiń, owiń pergaminem. Odstaw na ok. 30 minut. Piecz godzinę w 180 °C. Oblej, np. lukrem, wystudź.
<strong>Poleca Agnieszka Maciąg </strong>Źródło: Naj