Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Składniki
Masa: mak zalej wrzątkiem i gotuj ok. 15 minut, odcedź i zmiel 2 –3 razy. Masło stop. Dodaj mak, miód, skórki z cytrusów, cukier waniliowy i rodzynki. Smaż 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy i migdały. Ostudź, dolej ekstrakt migdałowy i sok z cytryny.
Utrzyj żółtka z cukrem, połącz z makiem. Domieszaj pianę z białek.
Ciasto: utrzyj żółtka z cukrem, masło rozpuścić w mleku. Drożdże zalej mlekiem z masłem, dodaj pozostałe i bez mieszania przykryj, odstaw na 3 godziny. Wyrób ciasto i odstaw na 30 minut.
Potem ciasto rozwałkuj na 2 placki. Posmaruj je masą makową. Zwiń, owiń pergaminem. Odstaw na ok. 30 minut. Piecz godzinę w 180 °C. Oblej, np. lukrem, wystudź.
<strong>Poleca Agnieszka Maciąg </strong>Źródło: Naj