Tradycyjny makowiec w wersji bezglutenowej - doskonała dla osób cierpiących na celiakię. Z wyglądu i w smaku nie różni się niczym od klasycznej strucli makowej wykonanej na mące pszennej.
Makowiec bezglutenowy
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki bezglutenowej
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- jajko
- 60 g masła
Masa makowa:
- 200 g zmielonego maku
- pół szklanki cukru
- łyżka masła
- pół szklanki rodzynek
- skórka otarta z pomarańczy
- 2 jajka
dodatkowo:
- jajko
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki bezglutenowej
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- jajko
- 60 g masła
Masa makowa:
- 200 g zmielonego maku
- pół szklanki cukru
- łyżka masła
- pół szklanki rodzynek
- skórka otarta z pomarańczy
- 2 jajka
dodatkowo:
- jajko
Etapy przygotowania
Zacznij do przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj 2 łyżki cukru, wsyp 2 łyżki mąki bezglutenowej i wlej połowę ciepłego mleka. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, wbij jedno całe jajko, dodaj pozostałą część mleka, cukru i wlej roztopione masło. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj mikserem z zamontowanym hakiem lub dłońmi do momentu, aż ciasto będzie całkowicie dochodziło od miski.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Przygotuj masę makową. Do rondelka wsyp mak, zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na około 40 minut do namoczenia. Po tym czasie odciśnij mak na gazie z nadmiaru wody.
Odciśnięty, sparzony mak połącz z płynnym masłem, cukrem, skórką pomarańczową, rodzynkami i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj na koniec do maku. Masę delikatnie wymieszaj łyżką.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną bezglutenową mąką. Rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 5 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj równomiernie masę makową. Zwiń ciasto w rulon i przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Struclę makową posmaruj po wierzchu rozmąconym jajkiem i odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Makowca bezglutenowego piecz w piekarniku przez około 35 minut (do zrumienienia).
Przepis w Waszym wykonaniu (1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 341
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 396
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 4440
Propozycja na obiad z polędwicy wieprzowej z paseczkiem tłuszczyku. Tę ostatn...
Odsłon: 171
Ostatnio komentowane przepisy
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 341
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 396
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 4440
Propozycja na obiad z polędwicy wieprzowej z paseczkiem tłuszczyku. Tę ostatn...
Odsłon: 171
Składniki
- 300 g mąki bezglutenowej
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- jajko
- 60 g masła
- 200 g zmielonego maku
- pół szklanki cukru
- łyżka masła
- pół szklanki rodzynek
- skórka otarta z pomarańczy
- 2 jajka
- jajko
Zacznij do przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj 2 łyżki cukru, wsyp 2 łyżki mąki bezglutenowej i wlej połowę ciepłego mleka. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, wbij jedno całe jajko, dodaj pozostałą część mleka, cukru i wlej roztopione masło. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj mikserem z zamontowanym hakiem lub dłońmi do momentu, aż ciasto będzie całkowicie dochodziło od miski.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Przygotuj masę makową. Do rondelka wsyp mak, zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na około 40 minut do namoczenia. Po tym czasie odciśnij mak na gazie z nadmiaru wody.
Odciśnięty, sparzony mak połącz z płynnym masłem, cukrem, skórką pomarańczową, rodzynkami i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj na koniec do maku. Masę delikatnie wymieszaj łyżką.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną bezglutenową mąką. Rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 5 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj równomiernie masę makową. Zwiń ciasto w rulon i przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Struclę makową posmaruj po wierzchu rozmąconym jajkiem i odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Makowca bezglutenowego piecz w piekarniku przez około 35 minut (do zrumienienia).
Pyszotka;)