Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny makowiec w wersji bezglutenowej - doskonała dla osób cierpiących na celiakię. Z wyglądu i w smaku nie różni się niczym od klasycznej strucli makowej wykonanej na mące pszennej.
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 46
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 91
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 377
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 46
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 91
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 377
Składniki
Zacznij do przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj 2 łyżki cukru, wsyp 2 łyżki mąki bezglutenowej i wlej połowę ciepłego mleka. Składniki wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, wbij jedno całe jajko, dodaj pozostałą część mleka, cukru i wlej roztopione masło. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj mikserem z zamontowanym hakiem lub dłońmi do momentu, aż ciasto będzie całkowicie dochodziło od miski.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Przygotuj masę makową. Do rondelka wsyp mak, zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na około 40 minut do namoczenia. Po tym czasie odciśnij mak na gazie z nadmiaru wody.
Odciśnięty, sparzony mak połącz z płynnym masłem, cukrem, skórką pomarańczową, rodzynkami i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj na koniec do maku. Masę delikatnie wymieszaj łyżką.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną bezglutenową mąką. Rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 5 mm. Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj równomiernie masę makową. Zwiń ciasto w rulon i przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Struclę makową posmaruj po wierzchu rozmąconym jajkiem i odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Makowca bezglutenowego piecz w piekarniku przez około 35 minut (do zrumienienia).