Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Makowiec, czyli strucla z makiem
  • Ciasta
  • Przepis na

Makowiec, czyli strucla z makiem

29.12.2024 Odsłon: 2545
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Makowiec z dawien dawna był moim ulubionym ciastem na święta Bożego Narodzenia. Taki drożdżowy, zawijany, tradycyjny makowiec, słodki i pięknie pachnący. W rodzinnym domu zawsze piekło się dwie strucle z makiem, ponieważ masa makowa przygotowana z połowy kilograma maku na to pozwalała. Dlatego moja Mama piekła dwa makowce, wypełnione farszem po brzegi. Ja też na święta upiekłam tradycyjny makowiec z przepisu, który pamiętam z dzieciństwa. A raczej pamiętam smak tego makowca, bo przepis musiałam zanotować w zeszycie jeszcze jako nastolatka. Zapis jest bardzo lakoniczny i oprócz listy składników zawiera tylko jedno zdanie. „Ze składników na ciasto wyrobić drożdżowe nieco gęściejsze, niż na zwykły placek”. Resztę umiałam zrobić od zawsze, ponieważ co roku mieliłam mak i pomagałam zwijać i piec makowce. Wiem jednak, że to zdecydowanie za mało dla wielu Czytelników, więc dziś postaram się opisać wszystko dokładnie, krok po kroku.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 27783

do 30 min 30 min
35
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 15966

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15623

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4699

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 368

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2899

do 60 min 60 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 27783

do 30 min 30 min
35
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 15966

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 15623

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4699

do 60 min 60 min
6
AM
AM
Sałatki

Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Sałatki Ostra bawarska sałatka z zielonej fasolki

Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Przyprawy

Odsłon: 368

> 60 min >60 min
1
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2899

do 60 min 60 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Makowiec, czyli strucla z makiem
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto
  • 500 g mąki, u mnie jasna orkiszowa, ale można użyć pszennej
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
  • 40 g świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru, czyli 100 g
  • szczypta soli
  • pół kostki masła, czyli 100 g
  • 150 ml lekko ciepłego mleka
  • łyżeczka pasty waniliowej lub dwie łyżeczki cukru waniliowego
Nadzienie
  • domowa masa makowa z połowy kg maku, przygotowana wg receptury podanej niedawno na Smakerze i na blogu
  • lub 2 puszki gotowej masy makowej, po 800 g każda
Przybranie
  • opcjonalnie – lukier i smażona skórka pomarańczowa do ozdoby
Sposób przygotowania:
1

Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w jednej miseczce, dwa białka w drugiej, a jedno białko w kolejnym naczyniu. Do ciasta będziemy dodawać tylko żółtka, ale białka też będą potrzebne, i to na dwa różne sposoby.

2

W małym rondelku podgrzej lekko mleko, ale tylko tyle, aby było letnie, a nie ciepłe. Najwyżej w temperaturze ciała. W innym rondelku rozpuść masło, a następnie odstaw na bok do wystudzenia.

3

Mąkę przesiej do misy miksera (lub innej miski, jeśli będziesz wyrabiać ciasto ręcznie). Na środku zrób wgłębienie, a następnie wkrusz do niego drożdże, wsyp połowę cukru

4

i wlej podgrzane, letnie mleko.

5

W tym dołku w mące przygotuj zaczyn, mieszając drożdże z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki otaczającej otwór. Starałam się pokazać na zdjęciach, jak to wygląda. To jest taki krater w środku mąki, który pod wpływem drożdży stopniowo wyrasta i się pieni. Ale uwaga, zaczyn z drożdży, połowy cukru, mleka i dwóch łyżek mąki można również przygotować w garnuszku, w którym grzało się mleko, a gdy wyrośnie – dodać do miski z mąką.

6

Ale uwaga, zaczyn z drożdży, połowy cukru, mleka i dwóch łyżek mąki można również przygotować w garnuszku, w którym grzało się mleko, a gdy wyrośnie – dodać do miski z mąką.

7

Gdy zaczyn porządnie się spieni i wyrośnie, dodaj do miski żółtka oraz resztę cukru i szczyptę soli, a następnie wymieszaj z mąką i zaczynem. Wyrabiaj przez 5 minut przy pomocy haka w mikserze planetarnym (albo ręcznie, ubijając drewnianą łyżką). Po tym czasie dodaj stopione i ostudzone masło i wyrabiaj przez kolejne 5 minut hakiem lub dłońmi.

8

Uformuj z ciasta kulę i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przykryj miskę folią lub ściereczką na czas wyrastania ciasta.

9

Gdy ciasto podwoi swoją objętość,

10

wyjmij je na stolnicę oprószoną mąką i podziel na pół. Jedną połówkę włóż na powrót do miski.

11

Drugą połowę ciasta rozwałkuj, podsypując mąką. Postaraj się uformować prostokąt o grubości około 1 cm i takiej szerokości, aby makowiec zmieścił się na blasze.

12

Powierzchnię ciasta posmaruj połową jednego odłożonego białka, ubitego lekko widelcem. Druga połowa przyda się na drugą część ciasta.

13

Dwa białka ubij na sztywną pianę, a następnie wymieszaj delikatnie z całą przygotowaną masą makową.

14

Dzięki dodaniu piany z białek mak nie będzie się kruszył.

15

Połowę przygotowanej masy wyłóż na rozwałkowane i posmarowane białkiem ciasto,

16

a następnie zwiń w rulon.

17

Rulon ciasta zawiń dość luźno w arkusz papieru do pieczenia. Luz jest potrzebny, żeby ciasto miało miejsce na wyrastanie. Jeśli zawiniesz w papier zbyt ciasno, to makowiec będzie musiał „uciekać” otworami na końcach i ciasto nie będzie dobrze wyglądać.

18

W taki sam sposób przygotuj drugi makowiec z reszty cista, a następnie oba rulony zawinięte w papier połóż na dużej blasze.

19

Wstaw blaszkę do zimnego piekarnika, a następnie włącz grzanie na temperaturę 180 stopni bez termoobiegu. Piecz makowce przez 35-40 minut od chwili nagrzania piekarnika. Dla pewności warto pod koniec sprawdzić patyczkiem.

20

Wyjmij z piekarnika i zostaw na blacie do całkowitego wystudzenia. Dopiero zimne makowce możesz bezpiecznie uwolnić z papieru i ewentualnie polukrować.

21

Ja przeważnie nie lukruję makowców, bo nie chcę, żeby stały się jeszcze bardziej słodkie. A poza tym strucle, które nie są pokryte lukrem, bardzo łatwo się transportuje i mrozi. Ale jeśli chcesz, przygotuj lukier i pomaluj swoje makowce!

22

Stare obyczaje mówią, że część makowca powinna zostać aż do Nowego Roku, bo to przynosi szczęście, obfitość i pomyślność.

23

Dlatego najlepiej byłoby przechowywać makowce w chłodnym miejscu, bo wtedy nadmiernie nie wyschną i nie zaczną fermentować.

24

Jeśli rodzina jest mała i nie masz z kim podzielić się ciastem, to na pewno warto jedną struclę (lub np. połowę) zamrozić, zawijając szczelnie w folię. W zamrażarce można bezpiecznie przechowywać do trzech miesięcy. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki