Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na przepyszny i wilgotny makowiec pod chmurką. Makowiec jest prosty w przygotowaniu, a zarazem pięknie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 1055
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 769
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 117
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 649
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 1055
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 769
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 117
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta przygotuję mak, można użyć maku mielonego z torebki tak jak ja lub możemy suchy mak najpierw ugotować a później zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Mleko zagotowuję i do gotującego się mleka dodaję mak, i mieszając gotuję około 2 minut, następnie odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto oprócz masła i przez chwile miksuję, tak żeby składniki się połączyły i przypominały kruszonkę. Następnie dodaję żółtka i jeszcze przez chwilę miksuję, następnie ciasto zagniatam dłonią, tak żeby stało się gładkie i jednolite. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut do lodówki.
Przygotowanie masy makowej: Do maku dodaję pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, masło, kilka kropli aromatu, miód i dokładnie mieszam. Jajka ubijam, tak żeby się dobrze spieniły i dodaję do maku, mieszam – masa makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ciasta: Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki i wyklejam nim dno foremki. Na ciasto kładę masę makową i równo rozprowadzam. Białka przez chwilę miksuję, tak żeby wstępnie się ubiły i dodaję stopniowo cukier, cały czas miksując. Gdy piana stanie się lśniąca, to dodaje budyń i jeszcze przez chwilę miksuję. Pianę wykładam na mak i wyrównuję. Górę posypuję wiórkami kokosowymi i makiem.
Pieczenie: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na druga od dołu półkę i piekę około 45 minut. Piekarnik mam ustawiony na granie góra dół bez używania termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, foremki i odstawiam do wystudzenia. Makowiec pod chmurką jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa