Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makowiec z bakaliami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29041
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 76
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 939
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 29041
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 76
Składniki
Mak zalej ciepłą wodą, gotuj godzinę na małym ogniu. Gotowy odlej, przepuść przez maszynkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Połącz z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
Resztą wrzącego mleka polej 1/5 mąki. Dołóż rozczyn, zagnieć i wtedy dodaj pozostałą mąkę, sól, jajka i ubite na parze żółtka z cukrem.
Dolej do masy stopione masło. Dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto odejdzie od ręki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą makową i zwiń.
Wstaw makowiec do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 50 minut.Źródło: Telemax