Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowiec z kruszonką"
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 273
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 271
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 693
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 273
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 271
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 693
Składniki
Wszystkie na ciasto kruche zagnieć dokładnie i uformuj w kulę. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt i przełóż na blachę. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Teraz kolej na masę. Białka ubij na sztywną pianę. Masę makową delikatnie mieszaj z bułką tartą i ubitymi białkami. Przełóż na blaszkę i równomiernie rozłóż.
Pozostałą część zetrzyj na tarce, aż powstanie kruszonka. Posyp nią górną warstwę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50-60 min. Niech wystygnie w piekarniku.Źródło: Tele Tydzień