Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z pianą na półkruchym cieście.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 73
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4834
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 73
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4834
Składniki
Orzechy można lekko rozdrobnić, ale nie jest to konieczne.
Mąkę, orzechy, 60 g margaryny i 500 ml wody podgrzewając powoli doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodać miód, cukier wanilinowy, rodzynki i bułkę tartą. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia.
Szklankę mąki, trzy łyżki cukru, 2 żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia i 100 g margaryny posiekać, aby rozdrobnić margarynę, następnie zagnieść do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy około 22 cm lekko natłuścić i posypać mąką.
Dno tortownicy wyłożyć ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
Do przestudzonej masy makowej dodać 2 żółtka oraz 1 całe jajko i dokładnie wymieszać.
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć masę makową i piec całość przez 30 minut.
4 białka ubić na sztywno.
Nie przerywając ubijania dodawać małymi porcjami 4/5 szklanki cukru.
Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie ubić.
Pianę z białek wyłożyć na wierzch masy makowej. Teraz pora pofantazjować. Przy użyciu pałeczki, widelca lub czegokolwiek narysujcie jakieś wzory w pianie. Całość pieczcie jeszcze przez 20 minut.