Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto jest lekkie, puszyste, smakuje z nadzieniem wybornie.............SMACZNEGO!!!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22602
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4705
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44681
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 636
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22602
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4705
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44681
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 636
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Składniki
do misy robota wkruszyć świeże drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wlać 1/4 szklankę letniego mleka i wymieszać, zostawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać pozostałe składniki i wymieszać
do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól
wlać same żółtka i hakiem na małych obrotach zacząć wyrabiać ciasto
margarynę stopić w garnuszku, wlać 1/2 szklanki mleka, cukier i wymieszać, wystudzić na letnie i wlać w trakcie wyrabiania porcjami do ciasta, ciasto wyrabiać z 6 minut na większych obrotach, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, krótko je wyrobić, podzielić na trzy porcje, rozwałkować, nałożyć część nadzienia, brzegi podwinąć i zawinąć ciasno w roladę
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, żółtko wymieszać z łyżką mleka i pędzelkiem posmarować rolady, ponacinać czubkiem noża aby para miała ujście, zostawić na blaszce na 15 minut
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25 minut, jeśli się wierzch mocno przypieka to nakryc papierem do pieczenia, upieczone ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem