Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty i aromatyczny makowiec w lekko zmienionej formie. Dodatkowo wzbogacony plasterkami jabłek.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 29
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3348
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 89
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 29
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3348
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 89
Składniki
Tortownica 20 cm. wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z resztą cukru do białości. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem, jogurtem i olejem. Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką. Nadzienie. Mak przekładamy do garnka i płuczemy pod bieżącą wodą. Odlewamy zimną wodę. Następnie zalewamy wrzącą wodą , parę centymetrów ponad poziom i gotujemy przez około 30 minut. Potem mielimy mak z cukrem w proporcji *3 części maku *1 część cukru Do masy dodajemy posiekane orzechy, namoczone rodzynki, aromat, łyżeczkę wiśni z amaretto i ubite białko. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt na grubość max 1/2 cm. Wzdłuż krótszego boku nakładamy pasek nadzienia i odcinamy ciasto na szerokość 8 cm. Zamykamy nadzienie ciastem jak na pierogi.
Postępujemy tak z resztą ciasta i nadzienia. U mnie wyszły 3 ruloniki. Gotowe rulony ciasta luźno zwijamy w foremce, zaczynając od środka blaszki. Pomiędzy ruloniki wkładamy obrane plasterki jabłek. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 C ok. 30 minut.