Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Malinowa beza"
Przepis dnia
Obecnie trwa sezon na kalafior, który w w połączeniu z miętą, jogurtem i przy...
Odsłon: 2362
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z espresso i dropsami czekoladowymi. Dzię...
Odsłon: 2620
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 161
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 997
Przepis dnia
Obecnie trwa sezon na kalafior, który w w połączeniu z miętą, jogurtem i przy...
Odsłon: 2362
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z espresso i dropsami czekoladowymi. Dzię...
Odsłon: 2620
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 161
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 997
Składniki
Skórkę z pomarańczy pokrój w kosteczkę, a maliny rozmroź w temperaturze pokojowej. Wodę z dodatkiem cukru zagotuj, dodaj skórkę pomarańczy i połowę malin. Po 40 minutach zdejmij rondelek z ognia i odstaw na około 12 godzin.
Następnego dnia podgrzej konfiturę, dodaj sok z cytryny i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Wtedy przełóż ją do wyparzonych, gorących słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem.
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i zmiksuj wraz z octem, mąką ziemniaczaną oraz szczyptą soli.
Nałóż masę na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wstaw ją na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz 90 minut.
Bezę wystudź, a następnie posmaruj ją bitą śmietaną przygotowaną z kremówki i cukru pudru.
Na wierzch nałóż konfiturę i maliny.
<strong>Antonina Zarakowska z Warszawy</strong>Źródło: Super TV