Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś orzeźwiającego na upalne dni.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17281
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 139
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4882
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7656
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17281
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 139
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4882
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7656
Składniki
1. Płaty ciasta francuskiego rozłóż na dwie duże blaszki, wyłożone papierem do pieczenia. 2. Ociepl ciasto do temperatury pokojowej. 3. Ponakłuwaj widelcem. 4. Piecz w temperaturze 200°C przez 25-35 minut, do uzyskania ciemnozłotego koloru. 5. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by nie wyrosło zbyt wysokie. 6. Powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie. 7. Po upieczeniu wystudź. 8. 200 g malin świeżych lub mrożonych (wcześniej podgrzej) przetrzyj przez sito na purée. Pestki wyrzuć. 9. Żelatynę w proszku przesyp do małego garnuszka, zalej zimną wodą, tylko do jej przykrycia i odstaw na 10 minut do napęcznienia. 10. Postaw naczynie na małym gazie i podgrzewaj mieszając, do całkowitego rozpuszczenia (możesz też podgrzać w kuchence mikrofalowej). Nie doprowadź do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). 11. Zdejmij z palnika, jeszcze ciepłą dodaj do malinowego purée i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia. 12. Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder, wanilię umieść w misie miksera. 13. Ubij na gęsty, sztywny krem. 14. Dodaj wystudzone purée z malin, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuj, tylko do połączenia się składników. 15. Dodaj świeże maliny (300 g) i delikatnie wymieszaj. 16. Krem malinowy wyłóż na jeden z blatów. Wyrównaj. 17. Przykryj drugim blatem (pokrojonym wcześniej na 12 porcji, np. kółkiem do pizzy). 18. Wstaw do lodówki na kilka godzin. 19. Oprósz cukrem pudrem. 20. Każdą kremówkę można ozdobić świeżą maliną lub borówką amerykańską. 21. Smacznego :-)