Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Malinowe ślimaki. Pyszne ciasto!"
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 76
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 185
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 76
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 185
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i łyżeczką skórki z cytryny. Białka ubij z cukrem kryształem. Obydwie masy połącz z przesianą mąką, wymieszaj. Ciasto rozprowadź na 2 pokrytych pergaminem blachach. Piecz w 200 st. około 8 minut.
Ciepłe biszkopty zwiń w roladki. Gdy przestygną, rozwiń je. Każdy płat biszkoptu posmaruj dżemem (np. malinowym), ponownie zroluj i wystudź, a potem każdą roladę pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm.
Boki tortownicy wyłóż biszkoptowymi ślimaczkami. Resztę roladek ułóż na dnie formy. Ser zmiel, zmiksuj z cukrem pudrem. Kremówkę ubij, połącz z masą serową. Żelatynę zalej 80 ml wody. Cały czas mieszając ogrzewaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i od razu wlej do masy serowej, wymieszaj.
Na biszkoptowym dnie rozłóż połowę masy i 15 dag malin. Wyłóż resztę masy serowej. Tort odstaw do do stężenia. Ozdób resztą malin.
Czas ok. 60 min; porcja – 300 kcal, cena 1,60 zł.
Wygląd tortu zależy od koloru użytego dżemu i owoców.Źródło: Świat kobiety