Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj są Jędrusiowe imieniny. Więc ciasto mu upiekłam. Taką nową nowość w naszym domu. I nadałam mu nazwę " Malinowy chruśniak". Ciasto z kremem i malinami w galaretce.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 848
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 549
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 848
Składniki
Szpinak sparzyć i przelać zimną wodą. Wycisnąć w rękach i zmiksować.
Jajka ubić z cukrem, dodać esencję waniliową i olej. Ciągle miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać stopniowo szpinak i dalej miksować .
Ciasto wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia wysmarowanym masłem.
Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 1 godziny. Do suchego patyczka.
W tym czasie przygotować pierwszą porcję kremu. 250 g serka i 1/2 opakowania śmietanki zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać żelatynę ( 3 łyżeczki rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody) i dalej miksować.
Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na 2 części. Dolna ...grubsza.
Wyłożyć krem
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Do malin rozdrobnionych
wlać galaretkę i wymieszać. Jeśli maliny będą zimne, to bardzo szybko zaczną tężeć. Na krem wyłożyć maliny.
przygotować druga porcję kremu i wyłożyć na galaretkę z malinami.
Z górnej części ciasta wyjąć zieloną część i rozkruszyć w palcach.
Rozkruszonym zielonym ciastem posypać drugą warstwę kremu. Ciasto przykryć aluminiową folia i włożyć do lodówki. Smacznego!!!