Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14951
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44749
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 686
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14951
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44749
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 686
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
Masa malinowa: Maliny miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy zmiksowane maliny oraz ostudzoną ale płynna galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nieco stężała.
Masa czekoladowa: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukier puder mieszamy ze śmietan-fixem. śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier z zagęstnikiem i czekoladę i dokładnie, ale krótko mieszamy. Masę wykładamy na górny biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Galaretka malinowa: Maliny miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Kiedy ostygnie mieszamy ze zmiksowanymi malinami. Tężejącą galaretkę wykładamy na masę czekoladową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :)