Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Malinowy wachlarz z ciasta francuskiego"
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3530
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14835
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3530
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14835
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i pozostaw przez 20-25 minut w pokojowej temperaturze, by rozmarzło. Następnie rozwałkuj je. Z placka wytnij 2 kółka (o śr. ok. 24 cm). Jedno z nich ułóż na blasze i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Drugie kołko potnij na trójkąty i także ułóż na blasze. Żółtko wymieszaj z łyżką zimnej wody. Posmaruj tym wszystkie kawałki ciasta. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 225 st. Piecz ok. 15 minut.
W tym czasie żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Stale mieszaj, by nie przypaliła się. Jogurt utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym, delikatnie wymieszaj z żelatyną. Śmietanę ubij na sztywno i od razu ostrożnie połącz z tężejącą masą jogurtową. Całe kółko z ciasta posmaruj najpierw konfiturą z malin, a potem kremem jogurtowym. Na tym ułóż trójkąty ciasta, tak by lekko zachodziły na siebie i utworzyły wachlarz.
Torcik schładzaj 2 godziny w lodówce. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta cienkimi paseczkami stopionej polewy czekoladowej.
ok. 45 minut. Chłodzenie ok. 2 godzin 1 porcja 220 kcal.Źródło: Tina