Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt jasny i puszysty – baza do małych torcików. Bardzo łatwy do upieczenia, zawsze pięknie i równo wyrasta. Jest nieduży, delikatny w smaku. Dobrze się kroi. Porcja ciasta na tortownicę 16 cm (trzy blaty) lub 20 cm (2 blaty).
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 270
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 270
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 175 °C (góra-dół bez termoobiegu) Tortownicę 16 cm wykładamy tylko na spodzie papierem do pieczenia. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej – ważne!
Całe jajka wbijamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać całość około minuty. Następnie dodajemy cukier puder w dwóch porcjach i ubijamy masę na najwyższych obrotach miksera do 10 minut. Masa ma się zrobić gęsta, jasna i puszysta. Odkładamy mikser.
Do tak ubitych jajek wsypujemy mąki i proszek do pieczenia uprzednio odważone, wymieszane i przesiane przez sitko. Wsypujemy suche składniki w 2-3 porcjach i mieszamy rózgą, delikatnie.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy je 30-35 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przestudzone ostrożnie wyjmujemy z formy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym czasie kroimy biszkopt na blaty.
Mały, puszysty biszkopt gotowy!
Nasze rady: Jeśli chcemy zrobić niższy tort o większej średnicy użyjmy tortownicy 20 cm. Wtedy biszkopt pieczemy 25 minut (do suchego patyczka) i przekrawamy go na dwie części.