Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Marcepan na białym torcie z winogronami"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 161
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 161
Składniki
Cukier puder, 150 g mąki, masło i 1 jajo zagnieć na ciasto. Zwiń w folię i schłódź. Trzy jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka połącz z 3 łyżkami wody. Ubij, wsypując 100 g cukru. Pianę połącz z żółtkami.
Resztę mąki pszennej wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy z jaj. Tortownicę wyłóż papierem i rozsmaruj ciasto. Piecz 20 minut w 200°C.
Ciasto z lodówki rozwałkuj. Wylep nim tortownicę i piecz 20 minut w 200°C. Wystudź. Biszkopt rozetnij na dwa placki. Spód z kruchego ciasta ułóż w formie i rozprowadź na nim 150 g konfitury. Przykryj jednym płatem ciasta.
Winogrona opłucz. Żelatynę połącz z 7 łyżkami zimnej wody i odstaw. Ubij 400 g kremówki. Serek utrzyj z 1 cukrem waniliowym i 75 g cukru zwykłego. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z masą serową i bitą śmietaną.
Połowę kremu rozsmaruj na biszkopcie. Na to wyłóż winogrona, resztę kremu i drugi placek. Schładzaj 2 godziny. Pozostałą śmietanę, drugi cukier waniliowy i zagęstnik ubij. Połowę przełóż do szprycy cukierniczej, resztą posmaruj wierzch i boki tortu.
Marcepan rozwałkuj i przykryj tort. Ozdób rozetkami bitej śmietany.
Czas przygotowania: 70 minutŹródło: Na żywo