Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Marcepanowe ciasto ze śliwkami na francuskim cieście"
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 1102
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 1102
Składniki
Płaty francuskiego ciasta rozwiń i ułóż na deseczce. Pozostaw je w pokojowej temperaturze przez 20-25 minut, by rozmarzły. Śliwki umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i wyjmij pestki.
Marcepan pokrój w kosteczkę, wrzuć do miseczki. Dodaj 10 dag cukru pudru, utrzyj mikserem.Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka i konfiturę dodaj do masy marcepanowej, zmiksuj. Migdały wsyp na rozgrzaną patelnię, zrumień je.
Płaty francuskiego ciasta ułóż jeden na drugim. Ciasto podziel na 2 równe porcje. Każdą część rozwałkuj na prostokątny placek. Ułóż je na blachach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Spody ponakłuwaj widelcem, by nie wybrzuszyły się podczas pieczenia. Placki posmaruj masą marcepanową. Pozostaw wolne brzegi.
Przykryj połówkami śliwek. Żółtka roztrzep z mlekiem. Posmaruj tym brzegi ciasta. Placki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz 10-15 minut. Odłóż do wystudzenia. Przed podaniem oprósz je resztą cukru pudru i posyp zrumienionymi migdałami.
ok. 1 godziny i 10 minut , 1 porcja 310 kcal.Źródło: Tina