Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marcepanowiec z brzoskwiniami"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 174
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 76
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 174
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 76
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,80 zł.
Do masy marcepanowej dodajemy 4–5 łyżek wody i cukier, mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę i łączymy z rozrzedzoną masą marcepanową, delikatnie mieszając.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Dżem morelowy przekładamy do rondelka i podgrzewamy.
Ciastem wykładamy prostokątną blachę. Zawijamy ciasto z każdej strony, aby powstały grubsze brzegi. Środek wykładamy masą marcepanową. Układamy na niej brzoskwinie, a wolne przestrzenie między nimi wypełniamy dżemem morelowym. Do żółtek wlewamy 4 łyżki wody i roztrzepujemy. Za pomocą pędzelka smarujemy nimi brzegi ciasta i środek. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do nagrzanego do 220oC piekarnika i pieczemy 15–18 minut. Lekko ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wartość odżywcza porcji 300 kcal. Białko 6 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 33 g.Źródło: Rewia