Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto o rumowym smaku....
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 794
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1642
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6162
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8960
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 794
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1642
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6162
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8960
Składniki
CIASTO: Na ogniu rozpuścić masło, miód, cukier, dodać ocet i sodę (uwaga, wytworzy się piana), dodać jajka i cały czas mieszając obserwować kiedy masa stanie się brązowa. Wówczas zdjąć garnek z ognia i dodać mąkę. Wyrobić ciasto i odłożyć je na godzinę.
Po godzinie rozwałkować dosyć cienko ciasto - ok. 6 placuszków na kształt tortownicy. Każdy placuszek należy piec przez 3-4 minuty w temp. 175 st. C. Dłuższe pieczenie może spowodować, że ciasto będzie twarde.
MASA: Masę krówkową ubić z masłem i rumem. Masy nie wychodzi zbyt dużo, ale nie powinno jej być za dużo, bo jest słodka.
Placki nasączyć kawą z rumem i poprzekładać naprzemiennie z masą. Ostatni placuszek rozkruszyć i wymieszać z orzechami. Tą mieszanką posypać ostatnią warstwę masy. Ciasto można podać najwcześniej 24h po zrobieniu, a najlepsze jest dwa dni później. Smacznego! *Przepis pochodzi z jednego z forów internetowych po moich modyfikacjach Listopad, 2010r.