Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, pachnące drożdżówki :) A do nich polecam owocowy poncz od nikola2005: https://smaker.pl/przepis-owocowy-poncz,100435.html
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1492
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 50
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 49
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1492
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 50
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 49
Składniki
Podgrzej mleko. Rozpuść drożdże w mleku i, mieszając, dodaj mąkę.Odstaw aż zacznie rosnąć. Dodaj do niego składniki na ciasto pszenne. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Nadzienie: Wymieszaj wszystkie składniki, czyli masło, przyprawy i cukier. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto, w miarę możliwości w kształt prostokąta. Wyłóż nadzienie na rozwałkowane ciasto i rozprowadź równo na całej powierzchni ciasta. Złóż ciasto brzegami do środka, tak by naszło na siebie przykrywając nadzienie, a potem wyrównaj końce, również je nakładając ale tylko trochę. Pokrój je w paski o szerokości mniej więcej 2 cm.
Następnie pozwijaj ostrożnie paski wokół własnej osi. Teraz pozawijaj je w ślimaki i pozostaw na blasze do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200'C. Jajko roztrzep i posmaruj, najlepiej przy pomocy pędzla, drożdżówki przed pieczeniem. Dzięki temu uzyskają piękny złocisty kolor. Posyp cukrem. Piecz przez około 15 minut, albo aż będą złociste.