Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo kruche i pyszne ciasteczka
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6733
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 221
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 160
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 412
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6733
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 221
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 160
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 412
Składniki
Miękkie masło miksujemy z pudrem, żółtkami i aromatem waniliowym. Mąki przesiewamy i dodajemy do masy. Mieszamy dobrze łyżką, dzielimy na pół i zawijamy w folię. Chłodzimy ok 1-2 godziny. Połowę ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy, foremką wycinamy ciastka, układamy na blaszce (wykładamy papierem do pieczenia) Na środek każdego ,,kwiatka'' kładziemy trochę marmolady. Pieczemy w 180 st. C ok 10-15 minut. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Ciastka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Jeśli nie mamy foremki w kształcie kwiatuszków wykorzystajmy innej ;)
Ciasto jest bardzo delikatne, więc trzeba z nim ostrożnie postępować. Najlepiej wyciągać sobie z folii połowę ciasta i wałkować. Ciasto które pozostaje z wykrawania zagniatać i chować na chwilę do lodówki.