Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Maślane pączki z czekoladą i fistaszkami
  • Ciasta
  • Przepis na

Maślane pączki z czekoladą i fistaszkami

28.08.2016 Odsłon: 2193
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Donuty zostały obmyślone w XIX wieku przez holenderskich osadników zamieszkujących niewielkie amerykańskie miasta. Od tego momentu, aż po dziś dzień są flagowym produktem całego kontynentu. Nie bez przyczyny. Donuty są delikatne, maślane i niezbyt słodkie, co sprawia, że doskonale komponują się z każdym dodatkiem i polewą - od owocowych lukrów po czekoladowe sosy. Zatem szczerze namawiam, ugniećcie ciasto, rozgrzejcie tłuszcz i ... poczujcie się niczym amerykański policjant!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Desery

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

  • Polska
  • Włoska
  • Kanapki

Odsłon: 2689

do 15 min 15 min
17
MZet
MZet
Ciasta

Ciasteczka z serem

Ciasta Ciasteczka z serem

Smaczna przekąska do chrupania

  • Nabiał
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 128

do 30 min 30 min
1
marianna1289
marianna1289
Śniadania

Apetyczne śniadanie

Śniadania Apetyczne śniadanie

Połączenie jajek, sera warzyw, upieczone, sprawi ,że śniadanie będzie zdrowe...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 665

do 15 min 15 min
3
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Dania główne Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.

  • Grill
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kiełbasy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 171

do 15 min 15 min
7
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Ciasta Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Babeczki
  • Serniki

Odsłon: 232

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8258

do 15 min 15 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Futka
Futka
Desery

Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Desery Mleczna kanapka (bez pieczenia)

Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...

  • Polska
  • Włoska
  • Kanapki

Odsłon: 2689

do 15 min 15 min
17
MZet
MZet
Ciasta

Ciasteczka z serem

Ciasta Ciasteczka z serem

Smaczna przekąska do chrupania

  • Nabiał
  • Ser
  • Ciastka

Odsłon: 128

do 30 min 30 min
1
marianna1289
marianna1289
Śniadania

Apetyczne śniadanie

Śniadania Apetyczne śniadanie

Połączenie jajek, sera warzyw, upieczone, sprawi ,że śniadanie będzie zdrowe...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 665

do 15 min 15 min
3
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Dania główne Szaszłyki z boczkiem, kiełbasą i serem

Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.

  • Grill
  • Bez glutenu
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kiełbasy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 171

do 15 min 15 min
7
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Ciasta Mini SERNICZKI z borówkami i bezą-pyszne babeczki pieczone z serem-idealne na każdą okazję

Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Amerykańska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Babeczki
  • Serniki

Odsłon: 232

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 8258

do 15 min 15 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Maślane pączki z czekoladą i fistaszkami
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • zaczyn:
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ szklanki mleka
  • ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej, typ 550
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • ok. 500ml oleju roślinnego do smażenia
  • polewa:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 50g fistaszków
Sposób przygotowania:
1

2

ROBIMY DROŻDŻOWY ZACZYN Mleko podgrzewamy tak, by było ciepłe, lecz w żadnym wypadku nie zagotowujemy. Zbyt gorące mleko zaparzy drożdże i uniemożliwi ich wyrastanie. Powinno mieć temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej. Pół szklanki takiego ogrzanego mleka wlewamy do miski, dodajemy cukier puder oraz suche drożdże i rozcieramy składniki delikatnie do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mieszanka stanie się jednolita, przykrywamy miskę lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 10-15 minut. W tym czasie zaczyn powinien urosnąć, spienić się i nabrać wyrazistego zapachu pracujących drożdży.

3

ZAGNIATAMY CIASTO W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie wbijamy jajko, dolewamy płynne masło, wyrośnięty zaczyn i mieszamy całość łyżką do wstępnego połączenia składników. Gdy uzyskamy stosunkowo zwartą bryłę, przekładamy ją na stolnicę lub blat kuchenny i zabieramy się za zagniatanie. Ciasto na samym początku jest nieco klejące, jednak nie podsypujemy blatu i nie dodajemy więcej mąki. Im więcej jej na tym etapie dodamy, tym ciasto będzie twardsze, a nam zależy raczej na wytworzeniu lekkich i miękkich pączków. Zagniatamy zatem cierpliwie do momentu, aż ciasto stanie się jędrne, sprężyste i zacznie bez problemu odchodzić od ręki. Pamiętajmy także, że ciasto drożdżowe jest niesłychanie egocentryczne. Potrzebuje naszej uwagi, siły i czasu. Jeśli uczciwie, niespiesznie i porządnie je zagnieciemy, odwdzięczy się napuszając i podnosząc pięknie w piekarniku. Moje ciasto zagniatam przynajmniej 15 minut, a jeśli jestem w dobrej formie, to nawet przez 30. Efekt wart jest bowiem zachodu. Gotowe, sprężyste i jędrne ciasto formujemy w kulę i wkładamy do dużej miski. Całość otulamy ścierką i odstawiamy w cieple i spokoju na co najmniej 60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4

5

FORMUJEMY PĄCZKI Wyrośnięte ciasto na wstępie traktujemy z pięści… to znaczy silnie uderzamy z góry, by odpowietrzyć je i ułatwić sobie jego późniejsze kształtowanie. Wyciągamy je z miski, zagniatamy przez chwilę, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1cm. Chwytamy obręcz do wycinania ciastek, szklankę lub miseczkę o średnicy 7-10cm (w zależności od tego, jakiej wielkości pączki chcemy otrzymać) i dopasowujemy do niej drugą, mniejszą o 2-3cm. W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka większą obręczą, a w ich środku mniejsze tak, by powstały zgrabne, równe obręcze. Nadmiar ciasta usuwamy i ponownie zagniatamy, a następnie powtarzamy czynności, tworząc kolejne oponki. (Ja z niewielkiej pozostałości, która nijak nie nadawała się już do rozwałkowania, ulepiłam także kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Nie jestem zwolennikiem marnowania choćby grama składników.) Gdy już wykorzystamy całe ciasto, przykrywamy pączki ścierką i zostawiamy na około 15 minut, aby odpoczęły i nieco się napuszyły.

6

7

SMAŻYMY PĄCZKI W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy do niego kilka oponek i smażymy około 1 minuty z każdej strony na piękny, brązowo-złoty kolor. Należy uważać przy tym, by nie umieszczać w tłuszczu zbyt dużej ich ilości na raz. Powinny swobodnie pływać, nie stykać się i nie obniżać zanadto temperatury oleju. Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany, aby ciasto szybko się rumieniło i nie wchłaniało zbyt dużej jego ilości, wówczas pączki będą lekkie i puszyste. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową i umieszczamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dokładnie w ten sam sposób postępujemy z pozostałymi, oczekującymi pod ścierką ciachami.

8

9

ROBIMY POLEWĘ Fistaszki obieramy ze skorupek, a następnie dokładnie i drobno siekamy. Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do miski, dodajemy do niej mleko oraz masło. W rondelku zagotowujemy wodę i kładziemy na niego miskę z czekoladą, uważając przy tym, aby dno miski nie miało styczności z wrzątkiem. Kontrolujemy czekoladę w trakcie roztapiania, a gdy widzimy, że zaczyna robić się płynna, mieszamy. Gdy cała czekolada połączy się już z pozostałymi składnikami, uzyska płynną, gładką i błyszczącą konsystencję, ściągamy miskę znad pary wodnej i natychmiast maczamy w niej wystudzone pączki i posypujemy fistaszkami. Tak wykończone pączki odstawiamy na kolejne pół godziny, aby polewa miała okazję zastygnąć, a smaki połączyć się w pyszną, charakterną całość.

10

11

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki