Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepyszny maślany placek drożdżowy. Piekłam go w ostatnim tygodniu dwa razy i kroiłam wyjęty prosto z pieca, bo właśnie taki ciepły smakuje najlepiej
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 55
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3535
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 55
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3535
Składniki
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Podgrzewamy mleko. Mąkę wsypujemy do miski; robimy „dołek” wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru, zalewamy ciepłym lecz nie gorącym mlekiem, na wierzch sypiemy łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
Blachę 25x36cm (można też taką od piekarnika) smarujemy masłem i posypujemy manną bądź bułka tartą. Na blachę wyjmujemy ciasto i na chwil kilka 10-15 min ponownie odstawiamy. Palcami w cieście robimy wgłębienia i w każde wkładamy wiórek masła lekko wciskając. Całość posypujemy cukrem i wstawiamy do nagrzanego do 160st piekarnika na ok 20-25 minut. Po tym czasie pędzelkiem smarujemy wierzch żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 5 minut.