Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie to ciasto doskonałe. Lekkie, pachnące, maślane. Duża ilość owoców sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne i aromatyczne, a chrupiąca kruszonka wieńczy całość. Bardzo polecam!
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 246
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 246
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Jeśli mamy zamiar dodać do ciasta owoce mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej!
ROBIMY KRUSZONKĘ Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, po czym dodajemy do nich pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonkę chowamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
ROBIMY CIASTO Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą, a następnie przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i rozmiksowujemy dokładnie. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, gdyż wtedy będziemy mieć pewność, że masa nam się nie zwarzy. Gdy stanie się jednolita, odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Do ciasta dosypujemy mieszankę mączną i delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników w gładkie, gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko rozsypać na jego powierzchni owoce oraz schłodzoną kruszonkę. Ja stosuję pewien prosty i niezwykle skuteczny zabieg, który sprawia, że owoce nie opadają na dno ciasta podczas pieczenia, a mianowicie oprószam je łyżką mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszam, aby pokryła owoce. W tym przypadku ten trik jest wielce pomocny, gdyż z jednej strony chcemy, aby owoce były nieco zatopione w cieście, lecz widoczne na wierzchu i wystające nieco ponad jego powierzchnię.
PIECZEMY PLACEK Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości owoców, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 45 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Cudownie smakuje podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych.