Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na Mazurek Czterowarstwowy siostry Anastazji. Cztery różne placki przełożone masą jabłkową i udekorowane polewa czekoladową. Idealny na Święta Wielkanocne. Polecam. Przepis pochodzi z książki ,,103 ciasta siostry Anastazji''
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 230
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 197
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 230
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 197
Składniki
Placek 1 - orzechowy. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka i ciągle miksując wsypać stopniowo mąkę, oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowane orzechy włoskie i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy orzechowej i wymieszać szpatułką. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 *C przez 30 min. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w foremce do wystudzenia.
Placek 2 - makowy. Placek drugi wykonać identycznie jak placek pierwszy, tylko zamiast zmielonych orzechów dodać mak. Piec tak samo jak poprzedni placek.
Placek 3 - kokosowy. Placek trzeci wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać wiórki kokosowe. Piec tak samo jak poprzedni placek.
Placek 4 - kakaowy. Placek 4 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać kakao. Piec tak samo jak poprzedni placek.
Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć jabłka w szerokim garnku razem z cukrem. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Wyłączyć grzanie kuchenki i wsypać galaretki w proszku. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części.
Składanie ciasta. Na placek kakaowy w foremce wyłożyć 1 część masy jabłkowej (jabłka powinny być jeszcze gorące), wyrównać i przykryć plackiem makowym. Wyłożyć następną warstwę jabłek i przykryć plackiem kokosowym. Rozprowadzić resztę jabłek, wyrównać i położyć ostatni orzechowy placek.
Polewa. Kremówkę mocno podgrzać (nie gotować). Dodać do niej czekoladę deserową w kawałkach. Wymieszać dokładnie. Polewę wylać od razu na ciasto i wygładzić powierzchnię. Udekorować motylkami cukrowymi lub według gustu. Mazurek czterowarstwowy wstawić na noc do lodówki.
Uwagi: - Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku to zachowa odpowiednią wilgotność, w przeciwnym razie ciasto może zrobić się za suche. - W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film.