Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne wielkanocne ciacho!
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 361
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 361
Składniki
Przesiej mąkę do miski, dosyp sól i wymieszaj. Zimne masło drobno posiekaj i dorzuć do miski z mąką i solą. Dolej zimną wodę. Zagnieć szybko wszystkie składniki w zwartą kulkę.
Na papierze do pieczenia połóż powstałą kulkę z ciasta i rozwałkuj ją tak, by ładnie pasowała do formy do pieczenia. Wstaw formę wylepioną ciastem do zamrażalnika na 15 minUT lub do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 15 minut.
Rozpuść w rondelku masło i odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie miało letnią temperaturę wymieszaj je z jajkami, mąką, płatkami migdałowymi (zmiel je wcześniej na drobno lub posiekaj nożem).
Gdy ciasto będzie upieczone i jeszcze ciepłe, wyłóż na nie marcepan starty na tarce (na grubych oczkach) i oblej wcześniej przygotowaną masą.
Ułóż na masie płatki migdałów w dowolne wzory (np. kwiatuszki) i piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.