Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, wielkanocne ciasto orzechowe. Poza świętami też smakuje wyśmienicie:)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 758
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22796
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15204
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4910
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45730
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 758
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22796
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15204
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4910
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45730
Składniki
Najładniejsze orzechy odłożyć do dekoracji mazurka. Pozostałe zemleć.
Masło ucierać powoli, dodając kolejno: żółtka, 150 g cukru pudru, zmielone orzechy, mąkę i sok z cytryny.
Brytfannę wy-łożyć papierem do pieczenia, na dnie układając opłatki lub wafle. Na nich dokładnie rozsmarować masę.
Ubić na sztywno pianę z białek i pozostałego cukru pudru. Wyłożyć ją na masę orzechową i przybrać pozostałymi orzechami. Ciasto piec 30 minut w temperaturze 160° C.
Mazurek można udekorować według własnego pomysłu. Na przykład lukrem (cukier puder ucierać na gładką masę z sokiem z cytryny i zabarwić na różowo, np. sokiem malinowym) oraz malutkimi, kolorowymi cukierkami, które kształtem przypominają pisanki.