Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wielkanocny mazurek z czekoladą i kajmakiem. Wykonanie łatwe i szybkie, a w smaku rewelacja.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2145
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9740
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3442
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6838
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2145
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9740
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3442
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6838
Składniki
Kruche ciasto. Do misy miksera wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, żółtka, jogurt grecki i ZIMNE masło. Zagniatamy ciasto przy użyciu mieszadeł w kształcie świderków. Ciasto można też zagnieść ręcznie. 3/4 ciasta wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dziurkujemy widelcem. Resztę ciasta dzielimy na 4 części, formułujemy z nich ruloniki i przyklejamy je do krawędziach ciasta. Widelcem robimy wzorek w paseczki. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalnika na 10 min. Po tym czasie, pieczemy w funkcji góra dół w 180*C / 20 min. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia a następnie smarujemy je masą kajmakową.
Masa czekoladowa. W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę kremówkę i czekoladę deserową. Masę czekoladową odstawiamy tak na 15 minut do lekkiego ostudzenia, a następnie wylewamy ją na masę kajmakową. Pozostawiamy na pół godzinki, żeby masa czekoladowa troszkę zastygła i po tym czasie dekorujemy mazurka.