Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachwyci każdego, bo wygląda i smakuje bosko. Co go wyróżnia? Ma w środku pyszne kulki orzechowe. Jest kremowy, nie opada, zawsze wychodzi.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666309
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 113
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 597
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5772
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 989
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666309
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 113
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 597
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5772
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 989
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Do miski dajemy składniki na ciasto, i zagniatamy tak by uzyskać zwartą bryłkę ciasta. Ciasto możemy podsypać odrobina maki jeśli zachodzi taka potrzeba. Dzielimy je na dwie części jedna większą druga mniejszą,. Mniejszą wsadzamy do zamrażarki a większą do lodówki. Przechodzimy do przygotowania orzechowych kulek. Orzechy włoskie mielimy na maszynce z wykorzystaniem sitka o najmniejszych oczkach. Dodajemy do nich śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i mąkę-wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie z lodówki wyciągamy większą część ciasta i wałkujemy ją, wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, docinamy co trzeba tak by dno blaszki było pięknie pokryte ciastem. Następnie ciasto smarujemy powidłami. Ja użyłam domowych. Następnie przechodzimy do robienia kulek orzechowych, które są główna atrakcją tego pysznego sernika :) Masa na kulki jest dość klejąca, polecam maczać ręce w oleju, wtedy kulki pięknie się formują. Robimy niewielkie kulki i układamy je koło siebie na powidłach.
MASA SEROWA Żółtka oddzielamy od białek. 4 białka + 3 z ciasta ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy 4 żółtka, cukier, cukier waniliowy i miękkie masło. Dodajemy stopniowo zmielony ser biały, wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń, mleko i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy do masy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy, najlepiej na najniższych obrotach lub łyżką. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na kulki. Wyrównujemy, możemy delikatnie uderzyć blaszką o blat żeby masa dokładnie wypłynęła miedzy kulki. Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta trzemy je na tarce o grubych oczkach lub urywamy palcami i posypujemy górę ciasta. Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony wyciągamy z piekarnika, studzimy, i wsadzamy do lodówki najlepiej na całą noc. Sernik nie opada, jest kremowy, wspaniały, z wyraźnym smakiem orzechów.