Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królowa może być tylko jedna
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 61
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 54
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 61
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pomału, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Powinniśmy otrzymać błyszczącą pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze tylko do połączenia składników.
Pianę wkladamy do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zrób odpowiednie dla siebie gniazda bezy. Ja najczęściej na samym początku odrysowuje sobie na papierze ich wielkość i wtedy jest mi dużo łatwiej zrobić takie same
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150/160° i piecz 3-4 min - nie dłużej Po tym czasie zmniejsz temp do 100° i susz ok 2-2,5 godziny. Następnie uchyl piekarnik i pozostaw w wyłączonym piekarniku bezy do wystudzenia .
Bardzo zimną śmietankę ubić, następnie dodać ser mascarpone oraz cukier puder, ubijać do czasu aż masa będzie sztywna. Krem wyłożyć na bezę i udekorować ulubionymi owocami.