Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogłam się oprzeć, by przygotować jakiś deser z truskawkami, kiedy sezon na nie w pełni.
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 476
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2273
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1015
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 476
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2273
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1015
Składniki
Białka ubijamy na sztywną, białą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, w odstępach, aby dobrze wymieszał się z pianą. Kiedy piana będzie trzymała już kształt, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy nie za długo, tylko do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wybieramy tylkę (tutaj dowolność). Formujemy bezy: najpierw spód, później ścianki gniazdek. Mini bezy suszymy w piekarniku: najpierw 110 stopni przez godzinę, a później 40 minut w temperaturze 90 stopni.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy i kroimy na połówki. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na palniku umieszczamy garnuszek ze śmietanką 12%, dodajemy cukierki i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Wystudzone gniazdka bezowe napełniamy śmietaną kremówką, na tym układamy truskawki. Gdy sos lekko przestygnie (uwaga, aby całkiem nie zastygł) polewamy bezy.