Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idzie weekend, za oknem zima, na pewno jesteście w świątecznym nastroju i macie ochotę zrobić swoje własne ozdoby choinkowe. Polecam Wam przepisy moich koleżanek bloggerek. Wybrałam dla Was te najpiękniejsze i najciekawsze. Dziewczyną dziękuję za możliwość udostępnienia ich.
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 2007
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70173
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24974
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 146
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 98
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 2007
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70173
Sernik królewski z brzoskwiniami to wyśmienite, klasyczne ciasto serowe na kr...
Odsłon: 24974
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 146
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 98
Składniki
Mąkę wymieszać z sodą. W garnuszku podgrzać: miód cukier i przyprawę do pierników, aż całość zrobi się bardziej płynna. Odstawić na bok, aby lekko przestygło. Letni miód wlewamy do mąki. Następnie dodajemy pokrojony w kostki tłuszcz oraz jajko. Mieszamy łyżką a następnie dokładnie wyrabiamy rękoma, do powstania gładkiego ciasta. Uformować kulę i owinąć w folię spożywczą, odłożyć, na 5-10 minut do lodówki, aby ciasto "odpoczęło". Po tym czasie wyjąć z lodówki, podzielić na pół, jedną cześć ponownie owinąć folią, drugą rozwałkować, lekko podsypując mąką( lub pomiędzy dwoma arkuszami foli) na grubość 4-5mm i wycinać dowolne kształty. Jeśli będziemy wycinać mini domki, ciasto należy rozwałkować na grubość 2-3mm. Piekarnik nagrzać do 1800C. Pierniki układać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, zachowując odstęp. Przed pieczeniem pierniki można posmarować roztrzepanym jajkiem i udekorować orzechami lub suszonymi owocami. Natomiast części domków niczym nie smarujemy. Pieczemy w zależności od grubości i wielkości kształtów 7-9 minut, natomiast domki 4-5 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej i najlepiej pierwszą blaszkę sprawdzać, co 2 minuty, kiedy pierniki będą dobre. Pierniczki powinny być delikatnie złotawe, im ciemniejszy kolor, tym ciasteczka będą twardsze. Jeśli mamy piekarnik z wiatrakiem, obniżyłabym temperaturę do 1700C( ja piekłam z grzałkami góra- dół, bez włączonego wiatraka). Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, nawet kilka tygodni. Jeśli zrobią się zbyt twarde, wyjąć dzień przed podaniem z puszki. Wykonanie domków: Po upieczeniu i ostudzeniu domków, posklejać wszystkie ścianki przy pomocy lukru**, najlepiej lukru królewskiego- po jego użyciu możemy być pewni, że nic nam się nie rozpadnie:) Sklejone domki odstawić na kilka godzin do zaschnięcia następnie dowolnie dekorować. Przechowywać tak jak inne pierniki w szczelnie zamkniętym pojemniku.