Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pieczone pączki z dziurką w polewie czekoladowej smakują po prostu pysznie. Wykonanie ich jest bardzo proste pod warunkiem, że posiadacie formę lub elektryczną maszynkę do wypieku mini donatów.
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 38
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 120
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 38
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 120
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodajemy resztę mleka, żółtka, wanilię, skórkę z pomarańczy i rozkruszone ziarno kardamonu. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleka. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto nabieramy metalową łyżką. Za każdym razem łyżkę maczamy w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło i napełniamy nim foremkę. W maszynce pączki pieczemy około 3 minut. Jeśli używamy blachy do pieczenia mini donatów to pieczemy je w 180 stopniach C przez 10-12 minut W rondelku umieszczamy wszystkie składniki na polewę, podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. W polewie zanurzamy pączki. Pączki ostrożnie przekładamy na kratkę by odciekły. Pączki posypujemy ulubioną posypką, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami lub kokosem.