Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mini torciki biszkoptowe z jogurtową masą kawową i jagodami. Idealne na bardzo wykwintny deser!
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 327
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1181
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 327
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1181
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia, nadal miksujemy. Na końcu mieszamy delikatnie z pianą z białek. Wykładamy na dużą blachę - ja używałam blachy dołączonej do piekarnika (35x40cm). Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut. Po ostygnięciu wycinamy szklanką z biszkoptu koła. Każde kółko nasączamy alkoholem zmieszanym z przegotowaną wodą w proporcji 1:1. Ja używałam porterówki, ale może być także likier kawowy albo rum. Wyszło mi 18 kółek. Masa: Jajka szorujemy i sparzamy. Miksujemy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej białej masy. Dodajemy jogurt , kawę, kakao i alkohol - taki sam, jak do nasączenia biszkoptów. Na końcu dodajemy żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją). Dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż masa zgęstnieje. Co jakiś czas można masę przemieszać, aby równomiernie gęstniała. Jagody: Jagody mieszany z cukrem i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia - z jagód wypłynie sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Kiedy masa zgęstnieje wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia. Składamy torciki. Na jedno biszkoptowe kółko wykładamy jagody, masę kawową, drugi blat biszkoptowy, jagody, masę kawową, trzeci blat biszkoptowy i znów jagody. Torciki wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.