Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest wiele przepisów na to pyszne ciasto. Zapewniam, ze mój nie należy do najgorszych. Polecam.
Skrzydełka z airfryer marynowane są w maślance, a później obtaczane w mieszan...
Odsłon: 4553
Skrzydełka z airfryer marynowane są w maślance, a później obtaczane w mieszan...
Odsłon: 4553
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę, jaja, cukier, miód, miękkie masło. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części. Blachę o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią wylepić blachę. Piec w nagrzanym piekarniku 10-12 min w 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć ciasto i wylepić formę drugą częścią. Upiec identycznie jak pierwszą. Obydwa upieczone placki przekroić na pół.
Mleko postawić na gaz. Wsypać do niego cukier. Gdy zacznie się gotować wsypać kaszkę mannę. Gotować 1-2 minuty i cały czas mieszać aby się nie przypaliła. Do przestudzonej masy dodać aromat rumowy i miękkie masło. Całość połączyć ubijając mikserem.
W blaszce, w której piekło się ciasto, położyć pierwszą część i posmarować powidłami. Na to wystudzony krem z kaszy manny. Potem kolejny blat upieczonego ciasta. Powtórzyć czynność z powidłami i kremem. Ciasto powinno być przełożone trzy razy.
Na wierzch polewa z masła, kakao i cukru pudru. Zanim zastygnie posypać orzeszkami. Blaszkę z ciastem dać do lodówki na całą noc.