Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodownik przekładany powidłami śliwkowymi i budyniem orzechowym, udekorowany lukrem i orzechami włoskimi.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 310
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 93
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 310
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 93
Składniki
Miód przełożyć do garnka i podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Pod koniec dodać proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
Białka oddzielić od żółtek. Posolić i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem.
Do żółtek wlać miód i zmiksować. Przelać do piany. Delikatnie wymieszać. Dodać sypkie składniki i jeszcze raz wymieszać. Przelać do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Wstawić na 35-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Do szklanki odlać 125 ml mleka. Resztę wlać do garnka. Dodać masło, posłodzić cukrem trzcinowym i postawić na kuchence. Gdy się zagotuje, wsypać orzechy. W zimnym mleku rozpuścić budyń i wlać do mleka. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Odciąć górę biszkoptu. Spód posmarować powidłami śliwkowymi. Wierzch pokroić w drobną kosteczkę. Na powidła nałożyć przestudzony budyń. Wierzch posypać kosteczką z ciasta.
Orzechy włoskie uprażyć w 200 st. C. przez 7-8 minut. Pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta.
Ciasto polać lukrem przygotowanym z cytryny i cukru pudru.