Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodownik z kremem budyniowym"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27335
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27335
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
ok. 90 minut
Masło zagnieść z ciepłym miodem, cukrem, jajkami, śmietaną i mąką zmieszaną z sodą oczyszczoną na gładkie, nielepiące się ciasto.
Rozgrzać na patelni masło, dodać miód i cukier, mieszać, aż się roztopi. Dodać grubo posiekane orzechy i, stale mieszając, lekko je przyrumienić. Masę odstawić, by wystygła.
Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na placki. Jednym plackiem wylepić blachę. Upiec go w 200°C do przyrumienienia. Drugą blachę wylepić drugim plackiem. Na placku równomiernie rozsmarować schłodzoną masę orzechową. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 40 minut.
W małej ilości mleka rozmieszać mąkę pszenną i kukurydzianą. W rondelku zagotować resztę mleka z cukrem. Na gotujące wlać mączną mieszankę i, mieszając, ugotować na gęsty krem.
Krem przestudzić, a potem zmiksować na gładko z masłem i sokiem cytrynowym. Upieczone placki skropić rumem. Na gładkim placku rozsmarować krem, przykryć plackiem z masą orzechową. Odstawić do stężenia.Źródło: Życie na gorąco