Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodownik z kremem budyniowym to miękkie, aromatyczne i pięknie pachnące ciasto, które smakuje jeszcze lepiej po 1-2 dniach. Idealne na święta, rodzinne spotkania i każdą wyjątkową okazję.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 340
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2614
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 340
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2614
Składniki
Przygotuj ciasto. Na stolnicy lub w dużej misce posiekaj margarynę z mąką, sodą i cukrem pudrem. Dodaj jajka i płynny miód. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto.
Podziel je na cztery równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek i przełóż na papier do pieczenia, tworząc prostokąt o wielkości około 25 × 35 cm.
Piecz każdy placek osobno w temperaturze 180°C przez około 30 minut aż lekko się zarumieni. Upieczone blaty odstaw do całkowitego wystudzenia. Czas zależy od grubości ciasta, więc kontroluj jego kolor. Kiedy zacznie się przypiekać po bokach, trzeba je wyciągnąć.
Z połowy mleka i budyniu ugotuj gęsty budyń, dodając cukier i cukier wanilinowy. Odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając, aż powstanie gładki, kremowy krem. Na koniec dodaj kilka kropel ekstraktu waniliowego i dokładnie wymieszaj.
Pierwszy blat posmaruj częścią kremu budyniowego, przykryj drugim blatem i lekko dociśnij. Powtórz czynność z pozostałymi warstwami. Na wierzchu powinien znaleźć się blat ciasta.
Ciasto lekko obciąż (np. deską) i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin, aby zmiękło. Przed podaniem, posyp cukrem pudrem.