Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pycha ciasto idealne na święta. Miodownik z makiem i orzechami włoskimi. Ciasto jest zrobione na bazie placków miodowych przełożonych kremem budyniowym, w środku wypełnionym biszkoptem makowym. Góra ciasta udekorowana jest prażonymi orzechami włoskimi z miodem.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 6845
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 142
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 75
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 169
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 6845
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 142
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 75
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 169
Składniki
Placek miodowy: Mąkę i sodę przesiewamy. Masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku podgrzewając na średnim grzaniu kuchenki. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Wlewamy lekko ciepłe składniki z rondelka. Mieszamy wszystkie składniki trzepaczką do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną część ciasta wylepiamy dno foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (boków foremki niczym nie smarujemy). Ciasto w foremce wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175℃ i pieczemy w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez około 10 - 15 minut. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko przestygnie wyciągamy upieczony placek miodowy, odwracamy do góry spodem, ściągamy papier i pozostawiamy do wystudzenia. Drugą część ciasta wypiekamy w taki sam sposób.
Biszkopt makowy: Obie mąki, przesiewamy do miseczki. Wsypujemy mak i mieszamy. Do misy miksera wlewamy białka i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka lekko się spienią wsypujemy szczyptę soli, a po 1-2 minucie gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut. (cały proces ubijania białek od początku do końca to około 15 minut.) Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser. Wsypujemy w dwóch partiach suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką zwracając szczególną uwagę, aby dosięgnąć dna, bo tam lubi osadzać się mąka. Masę przelewamy do foremki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (tej samej, w której piekliśmy placki miodowe) Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w funkcji góra dół w 175℃ przez około 25 - 30 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Gdy biszkopt się upiecze wyciągamy od razu z piekarnika. A gdy foremka lekko przestygnie wyciągamy biszkopt z foremki, odwracamy do góry spodem, ściągamy papier i pozostawiamy do wystudzenia.
Krem budyniowy: 500 ml. mleka wraz z aromatem śmietankowym i cukrem podgrzewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy 2 budynie waniliowe (proszek) Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować wlewamy rozrobione z kubeczka budynie i energicznie mieszamy gotując, aż zgęstnieje. Ściągamy z kuchenki i blendujemy gorącą masę, aby otrzymać aksamitną konsystencję (blendowanie można pominąć) Przykrywamy budyń w rondelku folią spożywczą i pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, aż zrobi się puszyste. Dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Miksujemy do połączenia składników.
Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i cytrynę. odstawiamy do wystudzenia.
Składanie ciasta: W foremce układamy jeden placek miodowy, wykładamy połowę masy budyniowej, nakładamy biszkopt makowy i nasączamy go ponczem. Wykładamy drugą połowę kremu i drugi blat ciasta miodowego. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowań warstwy orzechowej.
Warstwa orzechowa: W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Dodajemy orzechy posiekane. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut ciągle mieszając. Wykładamy na górę ciasta i wyrównujemy. Gdy przestygnie wstawiamy do lodówki.
UWAGI: Ciasto odpowiedniej wilgotności nabiera dopiero po dwóch dniach dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce przykryte folią spożywczą. Ciasto jest mało słodkie, lecz polewa orzechowo miodowa idealnie wyrównuje ogólny smak ciasta.