Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodownik z orzechami to świąteczny klasyk. Nie jest aż tak pracochłonny w przygotowaniu, na jaki wygląda. Przynajmniej nie według poniższego przepisu!
blacha piekarnika
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 53
Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
Odsłon: 52
Pieczona frittata z warzywami: cukinią, batatem i papryką.
Odsłon: 53
Kurczaka w parmezanie kojarzysz głównie z panierką i dodatkiem ziemniaków? Cz...
Odsłon: 52
Składniki
Ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka (400 ml). Odstaw do wystudzenia (przykryj kawałkiem folii spożywczej, by na powierzchni nie zrobił się kożuch).
Upiecz ciasto. Roztop masło w rondelku – na tyle dużym, by zmieściły się w nim wszystkie składniki na ciasto. Dodaj do masła miód i cukier. Gotuj przez kilka minut na palniku u niskiej mocy, co chwilę mieszając – do rozpuszczenia cukru.
Dodaj do rondelka sodę rozpuszczoną w occie. Masa lekko się spieni i zmieni kolor z żółtej na pomarańczową. Zamieszaj ją i zdejmij rondelek z palnika. Odstaw do przestudzenia.
Lekko przestudzoną masę zmiksuj z jajkami. Następnie przesiej partiami mąkę i miksuj do połączenia składników. Gdy masa stanie się bardzo gęsta, przełóż ją na podsypaną mąką stolnicę i zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto.
Podziel ciasto na 6 równych części, Nagrzej piekarnik do 180°C.
Każdą porcję ciasta po kolei rozwałkuj na cienki placek (o wymiarach około 23x23 cm). Pracuj tylko nad jedną porcją ciasta na raz, pozostałe przechowując pod przykryciem, by nie wysychały. Gotowe placki przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnika i piecz przez około 6 minut – aż się zarumienią.
Upieczone blaty przestudź, ostrożnie oddziel od papieru i przykrój tak, by były identycznego formatu. Odkrojone brzegi możesz pokruszyć i wykorzystać do dekoracji.
Przygotuj krem. Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do niego kajmak, a następnie budyń. Miksuj do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
Przełóż kremem blaty ciasta. Cienka warstwą kremu posmaruj je z wierzchu.
Rozsyp na cieście równomiernie drobno zmielone orzechy (mogą być wymieszane z pokruszonymi brzegami ciasta). Udekoruj czekoladą roztopioną w kremówce. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Miodownik smakuje najlepiej po 2-3 dniach.