Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Miodunka pachnąca imbirem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27818
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27818
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Masło stop w rondelku (nie doprowadzając do wrzenia). Rozpuść w nim miód oraz syrop cukrowy, masę przestudź, by była letnia.
Jajka wbij do miski. Wsyp cukier karmelizowany oraz 5 dag cukru. Wszystko ubijaj trzepaczką-miotełką na piankę (ok. 8 min). Imbir kandyzowany drobno posiekaj, wymieszaj z masą miodową i wszystko dodaj do masy jajecznej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, imbirem i przyprawą do piernika. Wsyp do ciasta, dodaj rum, wymieszaj.
Ciastem napełnij natłuszczoną, wysypaną bułką tartą prostokątną formę do pieczenia. Piecz w temp. 175 st. przez 35 min.
Pozostały cukier wsyp do rondelka o grubym dnie. Podgrzewaj powoli, a gdy się skarmelizuje, wymieszaj ze śmietaną. Przestudź. Sosem polej ostudzone ciasto. Wyrównaj masę za pomocą noża zwilżonego w ciepłej wodzie.Źródło: Tina