Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mocno rumowy keks"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11022
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 107
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11022
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 107
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 1,10 zł
Rozdrobnione bakalie zalewamy rumem i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Miękkie masło lub margarynę ucieramy do białości, dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Na koniec delikatnie, łyżką, mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Bakalie osączamy na sicie z rumu. Pozwalamy im trochę podeschnąć, a następnie prószymy mąką i wrzucamy do ciasta. Mieszamy starannie, by dobrze rozprowadzić bakalie w cieście.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksówki.
Na 50 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170oC.Źródło: Rewia