Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zaskakujące połączenie smaków- słodko-słony sernik, najpierw pieczony, później chłodzony w lodówce - najlepszy po kilku godzinach w lodówce:)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10816
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13130
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4869
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10816
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13130
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4869
Składniki
spód: mielę w blenderze ciasteczka albo tłukę w worku foliowym tłuczkiem do mięsa. Dodaję pół słoika masła orzechowego i mieszam dokładnie. Spód tortownicy wykładam powstałą masą i wkładam do lodówki na czas przygotowania reszty.
masa serowa wszystkie rodzaje sera wkładam do miski miksera, dodaję mąkę, cukry i mieszam na niewielkich obrotach ok 2 minut. Ciągle mieszając wlewam śmietankę i po minucie miksowania dodaję kolejno jajka, mieszając po każdym jaju ok pół minuty. Masę serową wylewam na spód. Wkładam do nagrzanego na 175 stopni piekarnika - góra i dół bez termo i piekę ok 15-20. Później zmniejszam temperaturę do 120 i piekę 80-90 minut - trzeba patrzeć, czy góra za mocno się nie przyrumieni.
przygotowuję 'top' - w misce mieszam delikatnie śmietanę, serek i cukier, wysuwam z piekarnika sernik, rozsmarowuje masę i piekę jeszcze ok 15 min. Pozostawiam sernik w wyłączonym piekarniku na kilka minut, potem stopniowo otwieram piekarnik i studzę powoli sernik (żeby nie opadł). Wyjmuję z piekarnika i studzę całkowicie, zdejmuje ramkę a potem wkładam do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu dekoruję orzeszkami ziemnymi i smacznego!