Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe,malo-slodkie,wykorzystanie bialek z jajek.smaczne!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 28
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2273
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 28
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2273
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Składniki
Kruche ciasto: duzym nozem posiekac mąki + tluszcz+proszek.Wlac żółtka +aromat i zagniesc szybko ciasto.Wstawic do lodowki na ok.1 godz./czas przygotowywania sliwek,orzechow,dyni oraz bezy/.
Dynie jak najdrobniej surowa zetrzec i udusic na 1 lyzce wody lub masla/ok.15 min/. Zredukowac i wystudzic do 1,5 szkl. Mozna dac 2x tyle dyni. Dodalam tylko "do smaku" w/w ilosc.
Teraz podpiec kruche ciasto /z mrozonymi sliwkami koniecznie!/ przez 15-20 min. w temp.190 st.C Nie mam termoobiegu! W tym czasie ubic beze.
Na podpieczone: 1)samo ciasto, albo 2) ze sliwkami surowymi albo 3) z mrozonymi /wtedy piec 5 min.dluzej/ - skorkami polowek owocow do spodu. Na sliwki wysypac zmielone orzechy wloskie /w zaglebienia sliwek najwiecej/. Nastepnie wyloz cienka warstwe wystudzonej dyni.
Na wierzch wylac beze i rozlozyc delikatnie na cala powierzchnie ciasta. Piec ponownie jeszcze przez 20-30 min.w temp.180 st.C do uzyskania lekko brazowej,chrupiacej skorki bezowej.